Bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosi (Gardnerella vaginitis) on yleinen genitaalialueen lievä tulehdussairaus, jossa emättimen bakteeritasapaino on syystä tai toisesta häiriintynyt. Bakteerivaginoosi on usein vaaraton ja lähinnä kiusallinen ongelma, joka saattaa mennä ohi itsestään. Se on kumminkin syytä ottaa tosissaan, sillä pidempään jatkunut hoitamaton bakteerivaginoosi voi nostaa riskiä sairastua sukupuolitauteihin sekä aiheuttaa ongelmia raskauden aikana. Tulehdus on hoidettavissa helposti antibioottikuurilla.


Mikä aiheuttaa bakteerivaginoosin?

Emättimen alueella “työskentelee” useita erilaisia bakteereja, jotka kamppailevat elintilastaan. Normaalitilanteessa limakalvoa suojaavat maitohappobasillit pitävät haitalliset bakteerikannat kurissa säätelemällä emättimen happamuutta. Huonompien bakteerien lisääntyessä maitohappobasillien toiminta ei enää riitä pitämään tasapainoa yllä ja bakteerimäärät voivat kohota jopa 1000 – 10000 kertaiseksi. Maitohappobasillien ollessa poissa pelistä myös emättimen pH-taso nousee tavallista emäksisemmäksi. Kaikkia bakteeritasapainoa horjuttavia syitä ei vielä tunneta, mutta riskiä lisää ainakin uusi tai useat seksikumppanit sekä tupakointi. Bakteerivaginoosia esiintyy kaikilla naisilla, mutta yleisintä se on ikäryhmässä 15-44. Raskauden aikana jopa joka neljäs nainen kärsii bakteerivaginoosista hormonitasapainon muuttuessa.


Mistä tunnistat bakteerivaginoosin?

Bakteerivaginoosi on useissa tapauksissa täysin oireeton. Jos oireita esiintyy, niistä yleisin ja helpoimmin havaittava on normaalista poikkeava runsas valkovuoto. Vuodot voivat olla esimerkiksi väriltään maitomaista tai harmaata ja koostumukseltaan vaahtomaista tai tavallista vetisempää. Usein vuotoihin liittyy myös tympeä “kalamainen” haju, joka on erityisen voimakas varsinkin yhdynnän jälkeen. Muita oireita saattaa olla kirvely virtsatessa ja vaginan kutina. Ellei intiimialueellasi ole haavoja, voit lievittää kiusallista hajua antioksidantteja sisältävällä suihkeella, kuten Venuspray.

Huom. Bakteerivaginoosin oireet, erityisesti poikkeavat vuodot, ovat oireita, jotka voivat liittyä moneen muuhunkin terveysongelmaan. Esimerkiksi hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin oireet ovat keskenään hyvin samankaltaiset. Ota siis aina yhteys lääkäriisi, jotta voitte yhdessä selvittää, mikä mahdolliset oireet aiheuttaa.


Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosi voidaan hoitaa antibiooteille, joko pilleri-, kapseli tai vaahtomuodossa. Hoitojakso kestää viikon ja oireet lievittyvät yleensä jo 2-3 päivässä. Antibiootit tehoavat usein hyvin ja ilman suurempia sivuvaikutuksia, joskin ajoittain hoito voi poikia hiivatulehduksen. Jos siis koet kutinaa, punoitusta tai valkoista vuotoa hoitojakson jälkeen, keskustele jatkotoimista lääkärisi kanssa.