Emättimen pH-tasapaino

Voimakas ja epämiellyttävä haju johtuu usein intiimialueen pH epätasapainosta. Tutustu alla oleviin ohjeisiin ja pidä huoli alapään hygieniasta, jotta tuoksu pysyy normaalina.

Yksi naisen kehon terveyteen eniten vaikuttavista tekijöistä on emättimen hyvinvointi. Emättimen limakalvot ovat otollinen alue epäpuhtauksille ja erilaisista tulehduksista kärsiikin jossain vaiheessa elämää suuri osa naisista. Onneksemme elimistö on kehittänyt torjuntamekanismeja alueelle pesiytyviä bakteerikantoja vastaan puhdistamalla itse itseään sekä pitämällä yllä hyvin tarkkaa happamuuden ja emäksisyyden tasapainoa. Kuten koulun kemian tunneilta on ehkä jäänyt mieleen, happamuutta ja emäksisyyttä mitataan pH -asteikolla, jossa alle seitsemän arvot kuvaavat happamuutta ja yli 7:n emäksisyyttä. Terveen emättimen bakteerikannasta suurin osa on hyviä maitohappobakteereja, jotka laskevat emättimen selkeästi happaman puolelle, pH-asteikolla yleensä 3,8-4,5 pH:n välille. pH -tason noustessa normaalin 4,5 yläpuolelle pääsevät epätoivotut bakteerit enemmistöön. Sen lisäksi, että “pahat” bakteerit aiheuttavat muun muassa kiusallisia hajuja, niillä voi olla myös selkeitä terveydellisiä vaikutuksia.


Millaiset asiat voivat vaikuttaa pH-tasapainoon?

On hyvä muistaa, että useimmat vagina-alueen kanssa kosketuksissa olevat elementit ovat yleensä neutraaleja tai jopa lievästi emäksisiä ja täten emättimen limakalvoja huomattavasti emäksisempiä. Esimerkiksi kuukautiset (veren pH 7,4), siemenneste (pH 7-8) ja erilaiset saippuat ja hygieniatuotteet (pH jopa yli 8) voivat tilapäisesti horjuttaa emättimen pH-tasapainoa. Koska emättimen happamuudesta huolta pitää maitohappobasilli, myös nauttimasi ruokavalio, aineenvaihdunta ja liikunta voivat vaikuttaa tasapainoon.


Emättimen pH-tasapainoon voi vaikuttaa hyvinkin yksinkertaisilla asioilla:

Muista hyvä hygienia. Säännöllinen alapään pesu vedellä ja kuivaus pyyhkeellä on riittävä. Vältä liian voimakasta pesua ja saippuoiden käyttöä, sillä useimmat saippuoista ovat emättimelle liian emäksisiä. Lisää alapään hygieniasta löydät esimerkiksi verkkosivustolta www.venuspay.com.

Limakalvot ovat alttiita bakteerikannan muutoksille, joten pyyhi vessakäynneillä aina edestä taaksepäin.

Anna alapään tuulettua. Useat epätoivotut bakteerikannat pitävät hapettomista olosuhteista. Liian tiukat vaatteet eivät anna ilman vaihtua ja saattavat aiheuttaa turhia hiertymiä. Myös kosteus johtaa helposti tulehduksiin, joten pidä alapää kuivana.

Käytä pikkuhousunsuojia ainoastaan tarvittaessa.

Huomioi ruokatottumukset, syö terveellisesti. Runsas teen, kahvin ja hiilihapotettujen juomien nauttiminen horjuttaa helposti elimistösi pH:ta. Runsas suolan ja säilöntäaineiden käyttö ei myöskään ole hyväksi, vältä siis roskaruokia.